blogi-tykattyvaihaluttu

Kukapa meistä ei haluaisi olla tykätty ihminen! Kuinka paljon turhaa aikaa ja energiaa nuoruusvuosinani käytinkään tämän aiheen pohtimiseen ja vakuutteluiden hakemiseen keinolla jos toisellakin. Enkä tainnut olla ainoa. Onneksemme nykyisin on lukuisia digitaalisia kanavia, jotka mahdollistavat "tykkäysten" keräämisen toisilta omille mielipiteille, kuville, videoille ja muulle jakamallemme materiaalille.

Mutta riittääkö tykkäys tuomaan varmuuden haluttuna olemisesta myös tositilanteessa? Vai onko tässä kyse enemmänkin samasta asiasta kuin empatian ja sympatian välillä. On varsin helppoa tuntea sympatiaa monia kohtaan tykkäyksin, mutta aidon empatian ja sen synnyttämien tekojen laita onkin sitten jo ihan toinen juttu.

Asiakkaan näkökulmasta tykkäämisen ja haluamisen ero on myös suuri. Kun asiakas tykkää tuotteesta tai palvelusta, niin se on hänen mielestään ihan kiva ja kelvollinen. Tämä on tietenkin hyvä alku halulle ostaa, mutta ei sen tae. Useimmiten se kuitenkin on vain rutiininomainen ilmaus siitä, että olet kisassa mukana. Mahdollisuutesi asiakkuuden synnyttämiseen ovat siis olemassa. Jotta asiakas siirtyy sympatiasta empatiaan ja haluaa oikeasti ostaa tuotteen tai palvelun ja sen hänelle tarjoaman lisäarvon, täytyy tunteen olla tykkäystä voimakkaampi.

Parisuhteen muodostumisessakaan ihan kiva ja tykkääminen ei usein riitä, vaan vaaditaan aitoa halua olla toisen kanssa. Ja sehän syntyy ainoastaan vastavuoroisuudesta ja sen kokemisesta, että tuo toinenkin haluaa juuri minut.

Samoin on laita yrityksen rakentaessa asiakassuhteitaan, silloin ei pelkkien tykkäysten "metsästys" mielestäni riitä. Tarvitaan paljon työtä ja halua monipuolisen vuorovaikutuksen rakentamiseksi asiakkaan ja yrityksen välille. Asiakkuuksien rakentaminen ei ole tiedettä, vaan puhdasta ja aitoa tunnetta, jonka asiakas pystyy aistimaan kaikissa kohtaamisissaan yrityksen kanssa. Se on tunne siitä, että olen haluttu asiakas, yritys tai palvelun tarjoaja haluaa minut aidosti asiakkaakseen ja haluaa olla juuri minun kanssani vuorovaikutuksessa.

Sitoutumista ja suurta rakkautta ei milloinkaan synny ilman molemminpuolista haluttuna olemisen tunnetta. Olisiko aika nostaa vähän "rimaa" ja tavoitella haluttuna olemista.